środa, 16 marca 2011

FISH PIE




Dlugo myslalam nad tym od jakiej potrawy zaczac bloga, w moim przypadku jest to utrudnione bo niestety jestem na diecie Dukana i wszystkie potrawy musze przystosowywac do jej zasad.

Lubie ryby wiedz wybralam jedna z bardzo znanych brytyjskich potraw ktora jest FISH PIE.

Orginalna wersja jest bardzo tuczaca bo poza ryba zawiera ser oraz ziemniaki. Moja wersja jest zdecydowanie przeznaczona dla osob dbajacych o linie.

Przedstawiam obie wersje.



FISH PIE

Przepis orginalny tu

• sol i pieprz najlepiej swiezo mielony

• 1kg ziemniakow

• 1 marchewka

• 2 galazki selera naciowego

• 150g sera

• 1 cytryna

• ½ swiezej papryczki chilli

• 4 listki swiezej pietruszki

• 600g filetow rybnych

• 125g krewetek

• oliwa


  1. Rozgrzac piekarnik.

  2. Obrane i pokrojone ziemniaki ugotowac okolo 12 minut w osolonej wiedzie.

  3. Utrzyj na tarce o duzych oczkach marchewke, seler oraz ser.

  4. Na tarce o drobnych oczkach utrzyj skórke z cytryny.

  5. Pokroj chilli oraz pietruszke bardzo drobno, wymieszaj z warzywami oraz cytrynowa skórka.

  6. Pokrój rybe na mniejsze kawalki, dodaj krewetki, wymieszaj wszystko z oliwa oraz sokiem z cytryny, dopraw do smaku sola i pieprzem.

  7. Ugotowane ziemniaki utrzec na puree, doprawic do smaku sola i pieprzem.

  8. W naczyniu do zapiekania ukladac rybe na niej mieszanke warzywna a na koniec ziemniaki, wszystko posypac serem.

  9. Piec ok 40 minut w 200 stopniach.


Moja wersja dietetyczna (wg diety Dukana)

  • kilka lodyg selera naciowego

  • 2-3 marchewki

  • 1 spora pietruszka

  • 1 srednia cebula

  • 300 g rybu (u mnie mintaj)

  • koncentrat pomidorowy

  • pieprz, sol

  • przyprawa np. Kucharek (opcjonalnie)


  1. Zetrzec marchewki, pietruszke oraz seler naciowy na tarce o duzych oczkach.

  2. Ugotowac warzywa do miekkosci w malej ilosci wody, doprawic sola i pieprzem, mozna uzyc np. Przyprawy Kucharek, ja tak zrobilam. Dodac koncentrat pomidorowy, ja dalam dosc duzo bo lubie smak pomidorowy ale mozna dac wedle uznania.

  3. Rybe pokroic na mniejsze czesci, oczywiscie powinny to byc filety bez skory i osci.

  4. W naczyniu do zapiekania ukladac rybe a na niej sos warzywny.

  5. Zapiekac okolo 30-35 minut.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz